Denne perioden er krevende for alle i samfunnet, men studentene er kanskje en av gruppene som har møtt på de største utfordringene. Dette kan være sosiale, økonomiske eller undervisningsmessige utfordringer. Når verden endrer seg må vi være med på endringene og gjøre det beste ut av situasjonen.
Det jeg syntes har vært den største utfordringen er at det sosiale livet mitt har endret seg mye. Fra å kunne være med venner hver dag til en hverdag da man nesten ikke er ute av huset. Jeg er en person som er veldig glad i å være sosial, derfor har dette vært litt ekstra kjedelig. Heldigvis bor jeg i et kollektiv med 2 gode venner, som også er studenter. Hvis jeg hadde bodd alene, ser jeg for meg at jeg hadde flyttet tilbake til Hamar. Kollektivet har gjort hverdagen mye lettere for meg, da det kommer til både skole og fritid.
Har også en kollokviegruppe som jeg har jobbet mye sammen med via Zoom og periodevis på biblioteket. Det har også bidratt til at trivselen og motivasjonen stort sett har vært god. Har man det gøy da man jobber, tror jeg man også oppnår bedre resultater. Da vil man legge ned flere timer til arbeidet fordi det er morsomt. Om det ikke hadde vært for disse menneskene ser jeg for meg at motivasjon ikke hadde vært i nærheten av like god.
Det er også viktig å se rundt seg. Mange bor kanskje i en by der de ikke kjenner så mange. Derfor er det viktig å inkludere og hjelpe andre medstudenter slik at de også får en fin og sosial studiehverdag. En av grunnene til at elever dropper ut i koronaperioden er at det morsomme og sosiale studentlivet har blitt byttet ut med at man sitter på rommet sitt og ser på en forelesning fra pc-en.
Har spesielt sympati for studentene som går første året, de har enda ikke fått oppleve hvor utrolig kult studentlivet er. Jeg var selv fadder for en faddergruppe i sommer. Det ble ikke den fadderuken de fortjente, da de bare fikk mulighet til å bli kjent med en liten del av klassen sin. For de som ikke hadde mulighet til å delta i fadderuken har det nok også vært litt ekstra utfordrende.
Økonomien har også blitt mer utfordrende for veldig mange studenter. Studenter er ofte helt avhengig av en ekstrainntekt for å få hjulene til å rulle. Kanskje spesielt i Oslo fordi husleien er litt dyrere her enn resten av Norge. Under denne perioden har mange mistet jobbene sine eller blitt midlertidige permitterte. Dette har gjort at man har blitt tvunget til å bo hos foreldrene sine.
Jeg opplevde selv at restauranten/utestedet jeg jobber på måtte stenge. Dette gjorde det litt vanskeligere for meg økonomisk. Heldigvis hadde bemanningsbyrået Adecco mange gode kassamedarbeider-oppdrag jeg fikk under perioden. Koronaperioden har gjort at mange studenter har måtte ta fra sparepengene sine. Vi får håpe det snart kommer en ny studentpakke.
Nesten hver gang jeg ser på en digital undervisning tenker jeg «det blir godt å komme tilbake på skolebenken igjen». Unntaket er selvfølgelig når det pøsregner eller snør mye ute, da er det fryktelig ålreit å ligge under en varm dyne å se forelesning. Ellers syntes jeg tiden går saktere under digital forelesning. Det som gjør det litt lettere er at mange av lærerne er flinke til å lage undervisningene litt morsommere med quizer og lignende. Allikevel virker det som de aller fleste studenter mener de lærer mindre av digital undervisning.
Under denne perioden har jeg gjort endel erfaring om hva som fungerer bra og hvilke feller man bør holde seg unna. Hva som funker for hver enkelt er selvfølgelig individuelt. Det er derfor viktig å utforske hva som fungerer for akkurat deg.
Her er mine 6 erfaringer som har gjort studiehverdagen min bedre:
- Oppretthold en god døgnrytme. Det fort gjort å snu om døgnrytmen, da man kan se forelesninger i reprise. Starter man dagen tidlig slipper man også å jobbe med skole på kveldstid, som gjør at du får mer fritid.
- Skriv en plan for dagen. Denne planen gjør at det blir enklere å strukturere dagen. Har du gjort alt du skal for dagen? Flott, da er det lov å se på Netflix med god samvittighet.
- Ta gode pauser. Da jeg sitter hjemme syntes jeg det vanskelig å jobbe effektivt noe særlig mer enn 45min. Derfor syntes jeg det er viktig å ta gode pauser. Det kan for eksempel være å ta en Kahoot med medstudenter eller gå en tur.
- Vær sosial. Selv under disse forholdene vi er under er det fortsatt mulig å være sosial. Zoom og Facetime fungerer utmerket å kommunisere gjennom. Da er det bare å ringe familie, venner og bekjente. Blir man skikkelig lei av å sitte hjemme er jo biblioteket som oftest åpent.
- Fysisk aktivitet. Stengte treningssentre og 1meters regel gjør dette utfordrende for mange, men muligheten for å gå/jogge seg en tur er fortsatt der. Om man ikke får vært like mye i fysisk aktivitet, bør man i hvert fall sørge for å komme seg ut av huset og få frisk luft hver dag. Dette vil gjøre at du ikke vil føle deg så slapp.
- Legg bort telefonen. Når man jobber hjemmefra er det fort gjort å ta opp telefonen for å «bare svare en snap», også har det plutselig gått 15-20 minutter..
Appen «Hold» er absolutt å anbefale for at dette ikke skjer. Den virker sånn at man setter seg et mål om å for eksempel ikke sitte på telefonen i 30 min. Klarer man det får man poeng, men klarer man ikke dette får man ikke noe poeng. Poengene kan utløses i ulike premier.
Så for å oppsummere har jeg vært ganske heldig med samboere, medstudenter, familie og jobb. Allikevel savner jeg virkelig student-hverdagen før koronaperioden, men vi er sammen om dette og får gjøre det beste ut av sitasjonen. Forhåpentligvis ikke altfor lenge for alt går tilbake til normalt igjen.
-Gabriel