Skip to content
Menu
Digital markedsføring
  • Hjem
  • Om meg
  • Kontakt meg
  • Linkedin
Digital markedsføring
april 7, 2021mai 11, 2021

#13 Hvorfor bruker ikke flere OKR?

Vi har nå startet med tredje del av kurset digital markedsføring. I denne modulen er temaet E-varehandel med Karl Philip Lund som foreleser. Sammen med gruppen min skal vi starte opp en nettbutikk, legge opp en god lanseringsstrategi og sette oss mål. I denne modulen vil også blogging være en sentral del av læringsprosessen. Dette innlegget vil handle om et sentralt begrep for modulen, som kanskje ikke så mange kjenner til?

En skjult skatt for bedrifter?

Hva hadde du sagt hvis jeg hadde fortalt deg om et styringssett som knytter målene til bedrifter, team og individ sammen for å omsette strategi i målbare resultater? Et styringssett som brukes av suksessfulle selskaper som Zalando, Spotify, Airbnb og Linkedin. Allikevel er det et system som mange norske bedrifter ikke har noe kjennskap til. Denne prosessen gjør at hele bedriften jobber i samme retninger mot ambisiøse mål.

Så hva heter denne skjulte skatten?

Denne skjulte skatten som jeg skal bruke dette innlegget til går under navnet OKR og står for Objective, Key Results. For å forklare det på en enkel måte kan vi si at den svarer på to viktige spørsmål som omhandler alle leddene i organisasjonen. Den tar også utgangspunkt i hvert kvartal. (Lund, 2019)

  • Hva ønsker du å oppnå? (Objective)
  • Hvordan har du tenkt å komme deg dit? (Key results)

Ved at man bare har to spørsmål å fokusere på blir prioriteringen klarere gjennom at man bruker tiden på det viktigste. Det kan være fort gjort å bruke tiden på aktiviteter som kan være uviktig for bedriften, men OKR gjør at man blir mindre aktivitetsorientert og mer resultatorientert. Ved at målene er tilgjengelige for alle motiveres de ansatte til å yte litt ekstra. Hvis resultatene mine hadde blitt synlige for hele bedriften, hadde det i hvert fall vekket et sterkt konkurranseinstinkt i meg. At systemet balanserer mellom bedriftens og ansattes mål er nok også en god strategi.

Hva er gode objectives?

En kort og inspirerende setning som forteller hva teamet ønsker å få til i kommende periode. Denne setningen er det viktig at hele teamet har som felles ambisjon. At målet er tidsbestemt er også lurest for å kunne jobbe mot en frist, noe som gjør at man kanskje jobber mer målrettet og effektivt. Er det mulig, så er det best om man kan klare målet selv uten å være avhengig av andre, slik at man ikke kan legge skylden over på andre.

Hva er gode Key results?

For å klare teamets objectives må man først klare key results, som er delmål. Det er også viktig at disse delmålene er målbare, slik at man enkelt kan se om målet er nådd. Man bruker ofte 2-5 key results per objektive.  

Derfor bør du velge OKR

Er du enda ikke overbevist over at OKR er et skjult skatt du bør introdusere din bedrift for? Isåfall skal jeg, med hjelp av gode argumenter fra Karl Philip Lund sin artikkel i INEVO, vise deg at dette er lurt.

  1. De viktigste målene i bedriften kommer til overflaten
  2. Alle i bedriften får vite hva som er viktig (95% av ansatte er usikre på bedriftens strategi, Harvard Business Review)
  3. Du får vite hvordan alle ligger an i forhold til målene
  4. Alle i bedriften vet hva som foregår

Men er OKR bare for store selskaper?

Ved mitt første møte med OKR tenkte jeg at dette kan da bare være for store selskaper med haugevis av forskjellige avdelinger. Der tok jeg feil. Jeg har nå inntrykk av at OKR kan passe for de aller fleste bedrifter, selskaper og organisasjoner. Som tidligere nevnt, skal vi opprette vår egen nettbutikk og da skal vi bruke dette systemet selv. Da skal jeg sammen med 4 andre danne en slags type bedrift. Vil dette være noe vi har stort utbytte av? Hypotesen min sier det, men det blir spennende å prøve det i praksis selv.

Hvis vi får stort utbytte av OKR, vil trolig også mange andre få det. INEVO skriver at grunnen til at så mange velger dette systemet er fordi det er nåtidens beste måte å sette mål og styre en bedrift. Her kan du se en lang liste fra INEVO over hvilke bedrifter som benytter seg av OKR.

Hva får man til hvis alle drar i samme retning?

Konklusjon

At ikke flere bruker den skjulte skatten kan komme av at mange bedrifter rett og slett ikke vet om dette styringssettet. En annen grunn kan være at bedrifter ikke liker å gå utenfor komfortsonen sin. De er vil kanskje ikke prøve noe nytt siden systemet de allerede har oppleves som velfungerende. Som INEVO skriver så regnes systemet å være nåtidens beste måte å sette mål og styre en bedrift på. Da man ser så mange suksessfulle bedrifter som bruker OKR syntes jeg det er litt oppsiktsvekkende at ikke flere velger å benytte seg av dette systemet. Uansett om det ikke vil fungere vil du sitte igjen med en nyttig erfaring.

Syntes du det kan være spennende å prøve ut OKR?

-Gabriel

Legg meg gjerne til på Linkedin

Kilder:

  • Lund. Karl Philip, 2019. Inevo.no “OKR målstyring – et system for gjennomføring i 2021”. Hentet 07.04.21 fra: https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/
  • Lund, Karl Philip, 2019. Inevo.no “Hva er et godt OKR “objective (ambisjon)?”. Hentet 07.04.21. https://inevo.no/blogg/hva-er-et-godt-okr-objectiveambisjon/
  • Kaplan S. Robert og Norton P. David. Harvard Business Review. “The Office of Strategy Management”. 2005. Hentet 07.04.21 fra: https://hbr.org/2005/10/the-office-of-strategy-management
  • Berger, Kristian. «Sprint.no». «Målbar for smidige resultater». Hentet 07.04.21 fra: https://sprint.no/artikler/okr-malstyring-for-smidige-selskaper
  • https://inevo.no/bedrifter-som-benytter-okr/
  • https://www.youtube.com/watch?v=HZc8LeZ2P1E

3 thoughts on “#13 Hvorfor bruker ikke flere OKR?”

  1. Stine Sauro Hellsten sier:
    april 12, 2021, kl. 7:32 pm

    Hei Gabriel!

    Dette var et veldig godt skrevet innlegg!:) Jeg syns du er flink til å inkludere alle faktorer som er med på å gjøre dette til et innlegg av kvalitet, og derfor har jeg ingen pirk i denne omgang. Godt jobbet, forsett slik!

    Stine

    Svar
    1. Gabriel1999 sier:
      april 13, 2021, kl. 12:49 pm

      Tusen takk, Stine 🙂

      Svar
  2. Tilbaketråkk: #18 Hvordan har det vært å opprette en nettbutikk? – Digital markedsføring

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gabriel Røhne Sjøli

Hvorfor skriver jeg denne bloggen?

Denne faglige bloggen skriver jeg i forbindelse med valgfaget mitt Digital markedsføring (DIG2103).

Engasjementet mitt for digital markedsføring er stort, så jeg håper du finner innleggene mine interessante.

Kategorier

  • Digital markedsføring
  • Digital økonomi og forretningsmodeller
  • E-varehandel
  • Sosial kommunikasjon

Siste innlegg

  • #23 Jobbintervjucase – Amnesty
  • #22 En kort Tweet med enorm påvirkning
  • #21 Hvordan sette opp Google-Ads?
  • #20 Det koster så lite, og gevinsten er så stor
  • #19 Derfor kan UTM gi din nettside et løft
©2022 Digital markedsføring | Powered by WordPress and Superb Themes!