Skip to content
Menu
Digital markedsføring
  • Hjem
  • Om meg
  • Kontakt meg
  • Linkedin
Digital markedsføring
mars 11, 2021mai 11, 2021

#10 Bergans of Norway – En bedrift som tenker på fremtiden?

Vi er nå godt i gang med andre modul i valgfaget digital markedsføring. Denne modulen handler hovedsakelig om sosial kommunikasjon, hvor Cecilie Staude skal veilede oss gjennom den kommende perioden. De neste blogginnleggene vil handle om Bergans of Norway ettersom jeg skal skrive eksamen om denne bedriften.

I dette blogginnlegget skal jeg starte med en introduksjon av Bergans. Er en bærekraftig tankegang en verdi bedriften ønsker å gi sine kunder? Videre vil jeg komme inn på tekstilbransjen generelt, og reflektere over hvor denne bransjen kan være om 5-10 år.

En norsk bedrift med en unik historie  

Bergans of Norway er en merkevare både unge og eldre har et forhold. De er en ledende aktør innen utvikling av funksjonelt turutstyr og teknisk bekledning med et bredt sortiment av klær til turer og jakt, ekspedisjoner og friluftsliv. Bergans produserer også telt, soveposer, liggeunderlag, ryggsekker og sammenleggbare kanoer.

Helt siden 1908 har lidenskapelige og dedikerte friluftsfolk formet bedriften til sånn vi kjenner den i dag. Bergans sine produkter ble blant annet brukt og anerkjent av nasjonalhelten Roald Amundsen. Han brukte ryggsekken som friluftsmannen Ole. F. Bergan fikk pantet på. Ryggsekken ble starten på Bergans of Norway sin fantastiske reise.

Foto: Bergans

Hva er egentlig bærekraft?

Bærekraft er et begrep vi hører veldig ofte. Det blir nevnt i nesten alle mulige sammenhenger, hvor utrolig viktig det er at vi tenker bærekraftig, men hva vil det egentlig si?

En definisjon som kommer fra FNs verdenskommisjon for miljø og utviklings rapport «vår felles framtid (1987)» er:

«Utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge muligheten for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.»

De fattige sine behov blir spesielt fokusert på i denne definisjonen. Det skal ikke være de som ikke får oppfylt sine grunnleggende behov som bør ta hovedansvar for en bærekraftig utvikling mener jeg. Hovedansvaret bør ligge på I-land som blant annet Norge. Disse landene bør gi et betydelig større økonomisk bidrag slik at U-landene heller går for det litt dyrere, men bærekraftige valget. I Norge har vi ganske stort fokus på miljøvennlige løsninger. Da det kommer til elektriske biler, er vi forbilder gjennom å være landet med flest elbiler i forhold til befolkning med stor margin. Årsaken til dette er nok sannsynligvis på grunn av de gode insentivene for å kjøpe og eie elbil her i landet. USA er derimot ikke like flinke. FN skriver at vi hadde trengt 4 jordkloder hvis alle skulle hatt samme forbruk som en vanlig amerikaner.

For å få en klarere innsikt i hva bærekraftig utvikling handler om skal jeg bruke et eksempel på hva som ikke er bærekraftig utvikling. Det kan være hvis vi velger å fiske opp all fisken, slik at den dør ut. Da får vi masse fisk nå, men våre fremtidige generasjoner vil da miste fisk som matkilde.

I sammenheng med bærekraftig utvikling er det ofte 3 dimensjoner som går igjen. Disse dimensjonene avgjør om noe er bærekraftig og består av sosiale, økonomiske og miljømessige faktorer.

Skjermbilde fra UngEnergi.no

Er Bergans en bedrift som tenker på fremtidige generasjoner?

Bedrifter som tenker bærekraftig, har et stort konkurransefortrinn ovenfor de som er mer likegyldige til de neste generasjonene. Dette er fordi mange kunder og samarbeidspartnere ser på dette som en god verdi.

I tekstilbransjen finnes bedrifter som forbrukeren får inntrykk av at gjør alt de kan for miljøet, men også aktører som har et ganske dårlig rykte. De store kjedene som masseproduserer klær til en lav pris/kvalitet assosierer trolig mange med lite bærekraftige løsninger. Klærne blir produsert med en lavere kvalitet, slik at klærne får en korte livssyklus.

Bergans føler jeg derimot gjør en meget god innsats gjennom bærekraftige løsninger. Tar man en tur innom hjemmesiden deres er det ikke vanskelig å se at de bruker mye tid, penger og ressurser på akkurat dette temaet. De er blant annet medlem av «etisk handel Norge», er en offisiell miljøtårnbedrift og jobber for å inspirere og legge til rette for bærekraftige natur- og friluftsopplevelser.

Skjermbilde fra Bergans.no

Denne selvlagde modellen, som ligger på nettsiden til Bergans, viser hva slags bærekraftig tankegang bedriften står for. De tar ansvar som starter allerede med produktutvikling av design og valg av materialer. Videre over til produksjon og transport før produktet blir solgt. Etter produktet er brukt har de løsninger på hvordan det kan repareres, videreselges, redesignet eller resirkulert. Hele livsløpet til produktene virker som er nøye vurdert. Nå jobber de med å finne en løsning for å gjøre om brukte klær til materialer som kan brukes til nye klær. Dette livsløpet livsløpet er med på bidra til en god sirkulær økonomi.

Hvordan er tekstilbransjen i fremtiden?

Tekstilbransjen har ikke et rykte på seg til å være en grønn bransje. I denne bransjen bør det være store rom for mer bærekraftige løsninger, men hvor mye vil de klare å få til i løpet av de neste 5-10 årene? Bransjen er i dag preget av et stort energiforbruk av kjemikalier, sprøytemidler og vann. Disse har skadelig påvirkning både for menneskene som jobber i bransjen og miljøet. Store mengder klær blir også fort kastet etter bruk. En mer sirkulær økonomi ville vært med å bidra veldig positivt. Hvis bransjen skal klare å bli mer bærekraftig må de øke fokuset på både miljø og bedre arbeidsvilkår for de som jobber med produksjonen, samt en mer rettferdig lønn.

Det er vanskelig å spå hvordan denne bransjen vil være om 5-10 år siden det er avhengig av mange faktorer. Viktig faktorer som må være på plass for å oppnå forbedringer er et strengere regelverk og økonomisk bidrag til bærekraftige løsninger fra internasjonale og nasjonale hold. Enten må aktørene bli straffet eller belønnet. Straff kan være at man blir fratatt økonomiske goder eller at man blir pålagt bøter.

Et annen viktig element som avgjør hvordan fremtiden blir er hvordan vi som samfunn engasjerer oss i bærekraft. Vil vi som forbrukere akseptere å betale litt mer for en t-skjorte som er produsert bærekraftig? Samfunnets engasjement er noe aktørene også kan være med å påvirke gjennom markedsføring. Som miljøbevisst forbruker syntes jeg det er fint å se bedrifter som Bergans er med på å ta ansvar gjennom å sette fokus på bærekraft. Hvis alle bedrifter innenfor denne bransjen klarer å være like flinke som Bergans i løpet av de neste 5-10 årene vil bransjen være et helt annet sted en i dag.

Oppsummering

Bergans of Norway er utrolig spennende bedrift med en lang og unik historie. De er flinke til å tenke løsninger som er bærekraftige. Det skal sies at jeg ikke har vært inne på produksjonsanlegget til bedriften i Asia, men fra utsiden har de i hvert fall imponert meg. Det er vanskelig å vite hvor tekstilbransjen er om 5-10 år, men klarer vi sammen som forbrukere, bedrifter og organisasjoner å sette et høyere fokus på dette har jeg et håp om at denne bransjen kan bli grønnere med en mer sirkulær økonomi i fremtiden.

Believe in tomorrow – explore today

-Gabriel

Kilder:

SNL.no. «Bærekraftig utvikling». Fakta-side. Hentet den 09.03.21 fra:

https://snl.no/b%C3%A6rekraftig_utvikling

Ungenergi.no. «Bærekraftig utvikling». Fakta-side. Hentet den 09.03.21fra:

https://ungenergi.no/miljo-klima-samfunn/miljo-klima/baerekraftig-utvikling/

FN.no. “Hva er bærekraftig utvikling». Fakta-side. Hentet den 09.03.21 fra:

https://www.fn.no/tema/fattigdom/baerekraftig-utvikling

Bergans.no. Hjemmeside. Hentet den 09.03.21 fra:

https://www.bergans.com/

Bærekraftigutvikling.bloggspot.com. Blogginnlegg (2017). Hentet den 10.03.21 fra:

http://baerekraftigutvikling.blogspot.com/2017/01/brekraftig-utvikling-i-tekstilbransjen.html

Blogg.forum.no. Blogginnlegg (2017). Hentet den 11.03.21 fra:

https://blogg.fortum.no/hvorfor-er-det-mange-elbiler-i-norge

Industrisamfunnet. Bildekilde. Hentet den 10.03.21 fra:

http://industrimuseum.no/bedrifter/bergans

1 thought on “#10 Bergans of Norway – En bedrift som tenker på fremtiden?”

  1. Tilbaketråkk: Er det «god butikk» å samarbeide med influensere?

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gabriel Røhne Sjøli

Hvorfor skriver jeg denne bloggen?

Denne faglige bloggen skriver jeg i forbindelse med valgfaget mitt Digital markedsføring (DIG2103).

Engasjementet mitt for digital markedsføring er stort, så jeg håper du finner innleggene mine interessante.

Kategorier

  • Digital markedsføring
  • Digital økonomi og forretningsmodeller
  • E-varehandel
  • Sosial kommunikasjon

Siste innlegg

  • #23 Jobbintervjucase – Amnesty
  • #22 En kort Tweet med enorm påvirkning
  • #21 Hvordan sette opp Google-Ads?
  • #20 Det koster så lite, og gevinsten er så stor
  • #19 Derfor kan UTM gi din nettside et løft
©2022 Digital markedsføring | Powered by WordPress and Superb Themes!